Blog

Zupa z dyni

Pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem ziemniaków i pomidora. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci. Pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem ziemniaków i pomidora. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci. Pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem ziemniaków i pomidora. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci.

PRZYGOTOWANIE

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. 
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. 
  • Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
  • Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

 

PROPOZYCJA PODANIA

płatki chili / natka / śmietanka

 

WSKAZÓWKI

W zimie można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej.