Pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem ziemniaków i pomidora. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci. Pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem ziemniaków i pomidora. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci. Pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem ziemniaków i pomidora. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci.
PRZYGOTOWANIE
- Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
- Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
- Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
PROPOZYCJA PODANIA
płatki chili / natka / śmietanka
WSKAZÓWKI
W zimie można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej.